Gemensamhetsbad med expansionsmöjligheter

Utomhusbadkar för uppvärmda gemensamhetsbad – vanligen kallad badtunna. Från wikipedias definition så ser man ju dock att det inte behöver vara i form av en tunna. De är ursprungligen inspirerade ifrån japanernas heta gemensamhetsbad, som i sin tur kanske är inspirerade av makakerna – ”snöaporna” som gärna värmer upp sig i heta källor i de kalla bergstrakterna i Japan. Sedan ”importerades” traditionen till väst genom amerikansk hippiekultur på slutet av 1960-talet. Bland de varianter som alltfler svenskar uppskattar och installerar så är det få, eller snarare inga, som är så flexibla att de på en förmiddag lätt byggs ut till ytterligare en badgäst. Definitionen på ”badtunna” ovan säger inte heller något om badmediet, bara att det ska vara uppvärmt.

I en solig sydsluttning med skogsutsikt, öppet 24-7, med varierande pool-storlekar och intill-liggande minibar med fri vattentillgång… så är det inte konstigt att anläggningen på Ranbo är omåttligt populär och ofta fullbelagd. Expansionsmöjligheterna är goda och vid tillfällen då våra badgäster inte har tid att vänta på tidigare hantverkare så tar de gärna utökade byggprojekt i ”egna händer” och sprätter fram några nya pooler.

En uppenbar skillnad från människornas badtunnor är den totala frånvaron av badvatten, istället skrubbar och putsar badgästerna på Ranbo sig själva med hjälp av sand, gärna med lite lös jord eller aska i. De har faktiskt en lagstadgad rättighet till sandbad. Enligt jordbruksverket ska sandbaden hålla öppet i minst fem sammanhängande timmar varje dygn

Det finns uppgifter om att en variant av sandbad fanns tillgängliga under en period i historien även för oss människor – till exempel som en behandlingsform för olika sjukdomar, typ ledgångsreumatism. Idag har det återigen börjat dyka upp riktigt lyxiga varianter av partikeltvagning i form av skrubbing med exklusiva och dyra, så kallade, peeling-krämer. Dessa var, vansinnigt nog, fram till 1 januari 2019 ofta baserade på mikroplaster men som sedan dess ersatts av biologiskt nedbrytbara alternativ som tex snäckskal, ris, kokos. Men visst känns det som det är dags att vi återigen lär av våra små vänner, djuren och tar ytterligare ett steg i en hållbar riktning och där faller tillbaka på, och tillämpar inhemska råvaror… sand.  Svensk sand har ju t.o.m. exporterats till nordafrikanska badstränder.

Ranbo är mot bakgrund av allt detta helt klart konkurrenskraftigt. Är tiden rentav mogen för att be våra små vänner sprätta upp en något större pool… Makaka på er – Nu kommer vi till ”badstranden”!