Ranbogården uppfördes ju av engelsmannen och manufakturisten Stephen Bennet på 1740-talet. Han var tidigare kollega med potatiskungen Jonas Alströmer och Ranbogården kom därmed att bli bland de första att odla potatis i Hälsingland. Som direktör vid Flors linnemanufaktur i Mo så fick potatisen också en snabb spridning i bygden. Eftersom giftfri odling var en självklarhet på den tiden så blev det ett gott, viktigt och hälsosamt kosttillskott för många.
Föreningen Närjord startade potatisuppropet våren 2020 till minne av potatisupproret för drygt hundra år sedan 1917, delvis för att eventuell påverkan av Covid-19 på livsmedelsförsörjningen i Sverige då fortfarande var oklar men också för att belysa att fler borde börja med hållbart, lokalt, småskaligt, ekologiskt producerade livsmedel och att ännu fler bör stödja detta genom att välja sådana produkter. Potatis är idag tyvärr ett av våra mest besprutade livsmedel, men för oss på Ranbogården är det fortfarande självklart att all odling ska vara giftfri även om det kräver mer arbete.
Lyckligtvis så börjar allt fler delar av samhällets styrning inse problemen med människans ohållbara storskaliga påverkan på vår planet med klimatförändringar och gigantisk förlust av biologisk mångfald som följd. Länsstyrelsen i Gävleborg startar nu i vår t.ex. kurser i småskalig ekologisk grönsaksodling och även ekologisk odling av perenna grödor. Kurserna ges av två av Sveriges kunnigaste inom dessa områden.
Hursomhelst så hoppade vi på projektet potatisuppropet och tyckte att en hektar blir väl bra… innan vi insåg hur mycket potatis det innebär. Dessutom strulade den tilltänkta utrustningen, men vi fick hjälp av Alvar med kupning och hittade Lars-Åke Magnusson i sista stund som efter en regnig start hjälpte oss få upp de sista raderna den 15 november – Den gamla bondepraktikan anser nog att det vore ett skämt att ta upp potatis i Hälsingland vid den tidpunkten… det är nog första gången vi uppskattat klimatförändringens alltmer nyckfulla vädervariationer.
Vi hjälpte till att justera en 90 år gammal potatissorterare och tillbringade sedan mellandagarna i flygets gamla bergrum under västra berget med att sortera våra 10 ton potatis medan vi lyssnade på klassisk julmusik – en upplevelse utöver det vanliga som fler borde få prova.
Sen satte vi oss in i vilka regler som gäller för att få sälja potatis till olika aktörer, vilket var en sorglig historia – vissa fraktar skalad potatis vakuumförpackad ifrån Småland för att kunna klara reglerna för skolkök.
Men med godkända påsar och informationsstämplar på plats är vi nu redo att dela med oss av världens godaste potatis – man blir lätt lite partisk när man pysslat om alla de små liven i så många steg. Solist är en relativt ny potatissort som blivit populär bland yrkesodlarna i Sverige. Tack vare sin goda smak och släta skal (litet svinn) är den även en favorit hos restauranger och blev dessutom ”Årets Potatis” hos Fritidsodlarna år 2013. Kokegenskaper: Fast.
Ni hittar vår potatis hos lite olika handlare i trakten, men för att eventuellt minimera transporter så kommer vi också ge möjligheter att köpa 3-kilos påsar, eller säckar med ca 30 kg, på ytterligare några platser enligt lista nedan:
Sortiment:
Påse 3 kg för 60 kr (20 kr/kg)
Säck: Ca 25-35 kg (15 kr/kg)
Betalning sker med Swish
Utlämningsställen:
Mo – Ranbogården, potatisbod på parkeringsplatsen vid väg 50
Påsar – drop in dagligen kl 8-18.
Säckar – utlämning varje fredag kl 8-18, förbeställning (av säckar) via sms senast tisdag samma vecka.
Söderhamn – Rådhustorget (Bygdens saluhall)
Påsar och säckar – utlämning torsdagar jämna veckor kl 17. Förbeställning via sms eller genom Bygdens saluhall senast tisdag samma vecka.
Bollnäs – Mobackes säsongsparkering, REKO – Bygdens saluhall Bollnäs
Påsar och säckar – from 2/4 utlämning varje fredag kl 16:30-17:00. Förbeställning via sms eller genom REKO-Bygdens saluhall Bollnäs senast tisdag samma vecka.
Förbeställningar till Annika: sms 0727-205 202 eller email: annika.karmhag.olsson@gmail.com
Smaklig, nyttig och hållbar måltid önskar vi på Ranbogården.