Under denna period av sommaren kan känslan av hur alla läckerheter som naturens skafferi erbjuder, och som bara ropar åt oss att ta vara på dem, stundtals upplevas övermäktig och det är inte sällan som vi överraskas av att plötsligt inse hur vissa råvaror måste plockas och skördas ”nu” för att chansen inte ska gå en förbi. Den här kvällen var en sådan – både älgörten och rallarrosen hade förgyllt gångstigen ner mot dammen under vad som tedde sig som ”ett par dagar” då Julia förskräckt insåg att om vi inte gjorde slag i saken så skulle det kommande året upplevas betydligt fattigare om inte de kära måltidsdryckerna av dessa blommor fanns med på bordet.
Tack och lov för att skördeinsatsen av dessa båda blommor är synnerligen enkel och snabbt genomförd liksom den efterföljande förädlingen, som i stort sett följer receptet för fläderblomssaft.
Ifall stunden för skörd överrumplar en till den grad att man efter plockningen inte hinner med förädlingen så går det utmärkt att frysa in blommorna för att senare, vid behov och då tillfälle ges, ta fram de nedfrusna blommorna och tillverka den mängd dricka man behöver. Då de är synnerligen koncentrerade i sin smak, där endast 75 gram räcker till en sats med koncentrerad dricka på 2 liter, så tar det upp väldigt lite utrymme i frysen ifall man dessutom suger ut luft från påsen.
Mormor Inger som är född på 1930-talet är uppvuxen före frysskåpens intåg, i en tid då man förutom att lagra sommarsäsongens råvaror och förädlade produkter i gårdens jordkällare även använde ännu mer coola tekniker. För extra kyla lagrades isblock, som skördats ifrån sjöarna på vintern, i stora högar under halm och sågspån. Detta ”naturens frysskåp” gjorde att mat kunde lagras till långt in på året – i bästa fall ända fram till nästa ”istid”. Isblocken levererades nämligen av ”iskarlar” till hushållen där man placerade dem i isskåp. Det är idag kanske svårt att föreställa sig hur stor den här hanteringen var, men som exempel kan nämnas att USAs export av isblock i slutet av 1800-talet, mätt i dollar, endast överträffades av den av bomull.
Med tanke på alla läckerheter från naturens skafferi som vi skulle vilja lagra inför vintern tillsammans med den ökade takten som gårdens två frysar fylls på så är kanske denna gamla frysmetod intressant att lägga till på listan över gårdens nya utvecklingsprojekt?! Men det blir i så fall för nästa år … i år har definitivt tiden och chansen för is-skörd gått oss förbi.

