Hälsinge ostkaka

På de traditionella Hälsingegårdsdagarna är det nästintill obligatoriskt att erbjuda ostkaka – och då pratar vi givetvis inte om den Småländska varianten, den som man hittar i affären, vilket vore närmast brottsligt att servera i denna landsända dessa dagar. De äldsta kända beläggen på ostkaka är från 1538, men har troligen funnits sedan medeltiden och finns i de två varianterna Hälsinge- och Småländsk ostkaka. Ostkakan är så svensk att den har föreslagits som officiell nationalrätt i en riksdagsmotion. Mycket talar kanske för att den norra varianten är den äldsta då den innehåller basingredienserna och inget mer. Gemensamt är mjölk, ostlöpe och vetemjöl… och de är alltså de enda ingredienserna i Hälsinge ostkaka. Men ingen ska tro att det för den skull gör tillverkningsprocessen så mycket enklare.

Vi hade varken smakat och än mindre tillverkat Hälsinge ostkaka då vi med ett djupt andetag anmälde oss till Hälsingegårdsdagarna… men först efter att Mona på Lugnö lovat backa upp oss med beprövat recept, en lärorik provtillverkning och de befriande orden om att både olika byar och ända ner till enskilda gårdar alla gör ”sin” ostkaka och att inga av dessa sällan smakar likadant varje gång. Efteråt har vi förstått att det viktigaste för många är det gnisslande ljud som uppstår när Hälsinge ostkaka tuggas.

Sagt och gjort; då receptet grundar sig på spenvarm mjölk så innebar det många trevliga besök hos mjölkbönderna Gill och Lars-Erik, deras kor och deras makalöst söta små kalvar. Och på Hälsingegårdsdagen den 26 maj kan vi nu stolt duka upp Ranbos egen Hälsinge ostkaka för närmare 200 ostkakssugna besökare.

Tillbehören då? Jo, de följer samma undantagsregel, varje by och gård har sitt recept men traditionellt gäller saftsås eller hjortron och vispad grädde där den senare varianten tydligen tenderar att vinna mark idag. Vi har förstås inte gjort saftsås heller tidigare men eftersom Ranbogården är En annorlunda Hälsingegård så har vi givetvis provat oss fram och tagit fram en alldeles unik Ranbovariant.… skönt när det varken finns höga förväntningar eller direkta jämförelsemöjligheter. Vi tror dock att flitiga besökare kan gissa varianterna!?

Så var det då frågan om huruvida ostkakan och tillbehören ska serveras varma eller kalla… från resonemanget ovan att döma så förstår ni redan svaret. ”Det är på ymse vis”, som Sven skulle säga.
Så vi på Ranbo har givetvis hittat Ranbo-melodin; varm ostkaka med kall saftsås tillsammans med ett varmt välkomnande! Och huruvida kakan kommer att gnissla är något som ni får komma och upptäcka… vi har inte vågat prova själva. Det kommer även finnas glutenfri ostkaka gjord på majsmjöl.

Som sagt: Varmt-Kallt-Varmt Välkomna på Hälsingegårdsdagen den 26 maj kl 13-17!