Bästa julklappen – ny rapport från Stockholm Resilience Centre

Innan tomten kommer och knackar på dörren så vill vi också passa på att hälsa alla våra vänner en riktigt skön helg – hoppas att ni inte låtit stressa upp er alltför mycket av de kommersiella krafternas julbudskap utan att ni låtit det ursprungliga kärleksbudskapet komma i första hand. Vi har haft tre mycket mysiga adventssöndagar här i vår kaffestuga där vi hade möjlighet att träffa många av er för en trevlig pratstund.

Annars så har vi faktiskt haft lite stress, men nyttig sådan, då vi hjälper Julia med hennes UF-företag (inom ramen för gymnasiekursen Ung Företagsamhet). Ni som följt oss har kanske sett Margareta Häggs kommentarer som på ett mycket klassiskt manér ofta avslutats med ”För övrigt anser jag” – att vi bör skriva en bok med våra inlägg. Utnötningstaktiken fungerade och vi hoppas komma iland med boken ”Hållbar framtid – Småskalig ekologisk grönsaksodling som belysande exempel” i början av nästa år. Det har varit en mycket lärorik resa där vi misströstat över möjligheten att sy ihop ett koncept med en röd tråd, men så kom Johan Rockström och gav tankesmedjan Romklubben en fantastisk 50-års present och därmed oss en fantastisk julklapp som dessutom löser de inledande kapitlen i boken i ett huj varför vi nu känner visst hopp igen även i det projektet.
För att ni också ska få känna tillförsikt och hopp under helgerna och samla energi och tankar för nya årets löften så passar vi på att sprida Johans Rockströms budskap om hur de globala hållbarhetsmålen kan nås inom de planetära gränserna:
www.stockholmresilience.org/…/2018-10-17-transformation-is-…

Det är viktigt att fakta inte rycks ur sitt helhetsperspektiv, och därmed ger en bild som på ett par sekunder i media rättfärdigar gamla felaktiga beteenden och allvarligt bromsar upp utvecklingen mot en hållbar matproduktion, såsom t.ex. spridningen av uppgiften att ekologisk producerad mat är sämre för klimatet, som kom häromdagen. Ja, det är sant att ekologiskt odlad säd idag måste odlas med större avstånd… men det är för att undvika användningen av bekämpningsmedel som skadar den biologiska mångfalden. Genom att samodla flera grödor så kan dock produktiviteten ändå bli högre än idag i de småskaliga jordbruk som faktiskt står för 50% av matförsörjningen i världen och för 80% i utvecklingsländerna.

Titta på filmer med Johan Rockström och läs gärna vidare på svenska myndigheters hemsidor för andra initierades kunskap och tankar kring klimatförändringar och matproduktion så får ni själva bilda er en egen uppfattning.

En riktig God Jul och ett Gott Nytt År önskar vi på Ranbo

Five transformational policies for a prosperous and sustainable – TED talk by Johan Rockström  world.

SLU:s Publikationer från Framtidens lantbruk

Livsmedelsverkets rapport: Hur liten kan livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan vara år 2050

Adventsfika

Under de kommande tre adventssöndagarna har vi öppet i kaffestugan och hoppas att ni vill komma och fika och mysa tillsammans med oss. Vi tänder förstås i rörspisen och i plåtkaminen, Till det hembakade fikabrödet har vi kaffe, te, varm choklad eller en spännande ”julkryddad” varm dryck. För de som behöver extra mycket värme så har vi dessutom ett tjugotal portioner soppa gjord på grönsaker från gårdens odlingar, med focacciabröd bakat på dinkelvete… först till kvarn!

Kom och njut av hembakat och trevlig samvaro i rofylld miljö. Kaffestugan är öppen mellan kl 12-16. Vi bakar givetvis på ekologiska råvaror. Varmt välkomna!

Hjärnäpplet – Frukten av ett tankefrö 2018

Nu har vi levererat årets prisstatyett till Uppsala universitet som under årets professorsinstallation delade ut priset till den forskare som de tycker bäst har uppfyllt kriterierna för framgångsrik innovation/kunskapsöverföring det senaste året. Det gick i år till Håkan Engqvist som dessutom är en f.d. kollega till både Annika och mig vilket är extra kul. Vi tog oss därför den konstnärliga friheten att smyga med en egen ”hemlig” personlig hälsning, gömd i asken för Håkan att hitta när han studerar statyetten närmare.

Som ni ser så är Hjärnäpplet utformat som ett pussel för att visa på hur många bitar som måste komma på plats innan forskarens klara, men ack så sköra tankefrö (kristallkulan i mitten) har skyddats av ”mjuka värden” av immateriell karaktär såsom patent, företagskontakter, mjuk finansiering, hållbar affärsplan, akademisk vidareutveckling, osv. – symboliserat av den relativt mjuka kopparn kring fröet, som dessutom är så utformat att man ser att det arbetet sker under universitetets skyddande takåsar.

När skelettet väl är på plats så är man redo att attrahera det riktiga kapitalet, klä sig i en hårdare rustning – symboliserad av järnet, och möta den tuffare marknaden vilket kanske i praktiken innebär en första produktionsutrustning eller ett kontrakt med ett tillverkande företag. Då först har fröet vuxit till en mogen frukt som man kan börja njuta av – en minsta representativ enhet som kan reproduceras, staplas bredvid varandra och fylla upp en allt större del av utrymmet i företagssverige.

Ni kanske inte tycker att formen, den trunkerade oktaedern, är så äppellik men nu är det så att den minsta representativa enheten för all materia i universum – atomen – väldigt ofta har en omgivning till sin närmaste granne som beskrivs av just en trunkerad oktaeder. Så är det för järn i dess verkliga atom”gitter” och så är det även för koppar, men då i den matematiska beskrivningen av dess riktiga gitter. Så med den konstnärliga friheten så har vi alltså, förutom den stapelbara minsta representativa enheten också fått symboler för att forskaren ska behärska både teori och praktik för att projektet ska bli komplett.

Ännu bättre blir projektet när man noterar att de urgamla symbolerna för koppar och järn också är de för kvinna och man och följer statyettens exempel genom att låta de, så kallade kvinnliga, värdena utgöra kärnan i projekten. Materialvalen är också en tydlig påminnelse om Sveriges industriella historia och dess utveckling till nuvarande position som välfärdsstat. För det är ju bergshanteringen med just koppar och järn i fokus som gett Sverige dess framskjutna ställning inom både forskning och som industriell nation. Det är ju inte för inte som dessa två symboler också återfinns i två av våra kanske, åtminstone i sinnebilden, svenskaste företag – världens äldsta ännu existerande företag Stora Kopparberg (i Stora Enso) och Volvo.

I det sammanhanget så bör man inte heller glömma våra skogar som varit en viktig förutsättning för bl.a. bergshanteringen. Träasken runt äpplet får därför representera detta och träslagen ask och alm i lock respektive botten är valda för att de historiskt varit viktiga i bruksföremål vilket man inser när man i tidig tro lät Oden välja just dessa träslag när han skulle skapa de första människorna Ask och Embla. Träasken blir då även en symbol för människorna som sluter upp kring den nya idén.

Vi gratulerar Håkan och låter honom njuta av frukten.

 

B&B – test för framtiden

När Magnus Natander, komminister och ansvarig för den gångna helgens symposium i Söderala kyrka, undrade om vi kunde husera deltagare, med middag för 17 personer och övernattning för de 5 gregorianska kyrkosångarna så kunde vi ju dels inte tacka nej till ett så trevligt sällskap och lovvärt evenemang och dels tyckte vi att det var ett perfekt tillfälle att testa vår idé kring framtida möjligheter till Bed & Breakfast i stugorna under tider som vi inte har andra evenemang där… vilka tider och under vilka former återstår fortfarande att se, men detta var ett nyttigt första försök.

Tre gamla kökssoffor som stått och dammat igen på logen och ladugårdsbotten skrapades och borstades av samt kompletterades med plank och byggdes om så att de kan fungera som vanliga soffor under cafédagar, men sedan snabbt förvandlas till rustika dubbelsängar om det behovet blir aktuellt. Tre rum ställdes i ordning och Candy och Quill godkände direkt när vi placerade ut sköna ren- eller fårfällar framför sängarna. Känner ni igen rummen?

Utomhus var det flera minusgrader under lördagsnatten… hur elda för att få lagom temperaturer i de olika delarna i den gamla 1700-tals stugan? Plåtkaminen ger snabbt värme i det lilla rummet men lagrar inget efter den slocknat, rörspisen tar tid att värma upp men strålar sedan hela natten… men det är ett stort rum med många fönster. Den relativt stora övervåningen, som dessutom har direkt förbindelse med den kalla entréhallen, får bara direktvärme ifrån skorstenarna som går igenom rummet plus indirekt från stigande värme i bjälklagen. Efter ett halvt dygns förberedande eldande i spisarna med mätningar i rummen beslöt vi att stödja med en elradiator i stora rummet nere och två på övervåningen samt att lilla rummet hade öppet till köket med sitt elelement. Det blev helt rätt – alla sov gott… men samtidigt helt fel med avseende på våra antaganden. Övervåningen blev hur skön som helst i över ett dygn även efter att radiatorerna slagits ifrån medan morgonluften på bottenvåningen var ”frisk”.

För säkerhets skull fick dock gästerna både middagen och frukosten inne i stora huset där brasan sprakade skönt i salongen. Rummen är nu återställda inför kommande helgens släktkalas och senare adventsfika… och vi är dubbelt stärkta av erfarenheten och kommer snart plocka fram ytterligare några gamla kökssoffor ur ladan (vi har hittat nio stycken… hittills) som kan tjäna samma syften då de placeras i stugan Mamsells.

Säsongens ”sista dag” för fotosyntes – och sista dagen för Ranbos Mo-flagga

I dag underskrider antalet ljusa timmar på Ranbo de tio timmar som lite slarvigt sägs vara en gräns för avstannandet av många växters fotosyntes.

Egentligen är det en kombination av ljusets exponeringstid, våglängd och intensitet tillsammans med temperaturen samt tillgången på vatten, koldioxid och en del näringsämnen som bestämmer hur effektiv växternas fotosyntes är och därmed plantans fortsatta utveckling. Dessutom så har olika växter och träd evolutionärt utvecklat olika lösningar för att optimalt kombinera dessa parametrar efter givna förhållanden, så de tio timmarna ska tas med en stor nypa salt. Barrträd kan ju t.ex. med sina gröna barr i princip fortsätta fotosyntesen hela vintern, men då är det oftast istället avsaknaden av ofruset vatten som brukar sätta stopp. Men helt tydligt så börjar både det ena och det andra i naturen avstanna i tillväxt ovan mark och då vårt gårdsliv på landet är så pass integrerat med naturens så får det bli en passande symbolisk handling att denna dag plocka ner den stolta Mo-flaggan och låta inläggen på facebook och på Ranbos småbrukarblogg också avstanna.

Frånvaron av fotosyntes och Mo-flaggan betyder ingalunda att kvarvarande höst- och vinterdagar inte kommer bjuda på fler av naturens spännande, vackra och inspirerande överraskningar och vi kommer titt som tätt dela med oss av dem för de som vill vara med och förundras, men vi vill med detta sagt ändå passa på att tacka för alla ”gilla” och uppmuntrande samt stärkande kommentarer på den kunskapsresa och de upplevelser som vi under den här säsongen haft nöjet att dela med er.

När vårsolen sedan tittar fram och Mo-flaggan hissas igen så ser vi fram emot nya upptäckter i den fantastiska omgivande naturen.

MTB kring Ranbo

Det finns gott om skogsvägar och stigar kring Mo som passar för mountainbike. Det blev jag varse när jag tidigare i höstas hängde på gänget som brukar samlas på onsdagskvällar vid macken i Mokorset. Med Markus Fernlund i spetsen for vi i bra fart iväg genom västra delarna av Enmyra, rundade Storberget och kom fram vid Vannsätter och Bergvik. Av bara farten fortsatte vi söderut och rundade även Mickelberget innan vi vände hemåt igen… på andra sidan Storberget den här gången. Mycket trevlig cykling där man kunde hålla god fart nästan hela tiden. Hör av er till Markus Fernlund om dessa mycket trevliga kvällsturer på onsdagar låter lockande… de kör fortfarande tror jag, nu med starka pannlampor.

Djur, gård, skola och jobb gör dock att det sällan passar oss att ge sig iväg länge eller ens planerat. Man får passa på när det blir en lucka, så därför har vi några ”egna”, kortare favoriter som vi gärna rekommenderar andra att prova på. Den varma och relativt torra hösten gör att stigarna i skogen fortfarande håller bra.

Om man kommer från parkeringen vid allén så är slingan runt Olberget på skogsvägarna och kyrkstigen den mest uppenbara. Det är relativt lättcyklade 7,5 km och man kan hålla god fart överallt utom på ett par steniga partier på kyrkstigen.

En betydligt trixigare slinga är att följa vår upp-markerade vandringsslinga mot Ranbobergets topp. Kartor till den finns ju i brevlådan vid parkeringen. Sträckan fram till kyrkstigen bjuder då på betydligt mer tekniskt utmanande cykling, men om man bara är medveten om det så är det en rolig sträcka att försöka minimera antalet nedsättningar på. Sen får man samma roliga, snabbare cykling på kyrkstigen. När man kommer upp på åsen väster om Stora Acktjärn så kan man fortsätta rakt fram, istället för att svänga höger mot toppen, så får man fortsatt härlig snabb, snirklande cykling fram till ett litet hygge framför Ranboberget där mer tekniska sträckor tar vid tills man ansluter till vandringstigen igen när den leder ner till Paläck och tillbaka ner över vår åker längs dikeskanten. Den rundan är ”bara” 5,8 km men den känns betydligt tyngre än Olberget runt.

Den mest belönande, men också den tyngsta slingan är dock att fortsätta följa vandringsstigen upp till Ranboberget. Bortsett från ett par korta passager över mindre stentorg så kan man faktiskt cykla hela vägen upp för den släta östra sidan. Väl uppe får man dra djupt efter andan, både av hänförelse över utsikten och för att inte kollapsa av mjölksyran. Sen får man en alltför kort men mycket rolig slick-rock cykling tillbaka ner från toppen igen. Att fortsätta vandringsstigen uppifrån toppen är inte att rekommendera, men när man kommer ner till klapperstensfälten igen så fortsätter man på stigen runt Ranboberget för att ansluta på vandringsstigen igen. Den slingan blir 8,5 km.

Sen kan man ju dessutom runda Pottmyran… Som sagt, skogsvägar och stigar runtom Mo för MTB finns det gott om.

Höst i det stora och i det lilla – Många som höstar in dessa höstdagar

Ordet ”höst” är släkt med ”hösta in” – dvs håva/samla in eller – det som våra förfäder, som började använda ordet, kopplade årstiden till, nämligen – att skörda.

Från Ranboberget ser man hur Mo ligger vackert inbäddat i böljande gula, ljusgröna och mörkgröna mattor av lövträd, grönskande fält respektive barrträd. Lövträden har höstat in klorofyllen och energireserver transporterats till rötterna för att ladda för nästa säsong. Barrträden har sina ennerviga blad, dvs barr, som klarar kylan och kan fungera och sitta kvar upp till 10 år hos vissa arter medan lärken släpper sina barr varje år. Ser inte bygden oerhört välmående ut härifrån kanske… skulle kunna vara en scen ur Tolkiens sagor där ett sällskap just siktar en välförtjänt vila i byn nere vid sjön, som blänker som silver där intill, och där kyrkklockorna tryggt ringer i kvällningen!?
Sommaren och torkan har dock gått hårt åt många tallar uppe på berget och flera ser döende ut, men i bästa fall har de också bara höstat in ovanligt tidigt, och släpper alla barr för att rädda sig för att komma igen till nästa säsong.

De flesta djur har också bråda tider med att hösta in och många sparar det insamlade i fettdepåer medan exempelvis ekorrar liksom vi människor gärna samlar på hög i många olika små gömmor, som de sen ofta får lägga mycket tid på att hitta igen då minnet spelar dem små spratt – också ett välbekant mänskligt drag.

Väl nere i byn så ser man hur folket på gårdarna, under dessa höstdagar, inramade av de vackra höstfärgerna, också höstar in och fyller på vinterförråden.

Ulvar i fårakläder?! 

Det är inte ofta de skiljs åt – Pompe och fåren – men när det skett, exempelvis efter ett besök av hovslagaren eller en längre ridtur, så upplever vi att alla flockmedlemmar liksom ”andas ut” men lika påtagligt är att de också extra omsorgsfullt andas in… varandras dofter liksom för att försäkra sig om att det inte är någon ”ulv i fårakläder” som beblandat sig i skaran. Men det handlar sannolikt snarare om ett socialt beteende och att på detta vis skaffa sig information om humör och eventuella statusförändringar hos den andre. Pompe kan genom att ”flema” – dvs sträcka på halsen och sträcka överläppen utåt och rulla den uppåt ytterligare förbättra sitt luktsinne vid inandning.

Både hästars och fårens luktsinne är mer utvecklat än hos oss människor och deras förmåga att effektivt använda det som ett fjärrsinne genom att ”vädra i luften” och på så vis skaffa sig generell information om situationen eller känna vittring av annalkande fara är mer funktionellt än att bara se och lyssna. Detsamma gäller när något på nära håll ska undersökas – då kan de genom att ”sniffa” få luften att virvla runt över luktslemhinnan och på så vis bättre undersökas. Som slående exempel; hästar kan spåra bortsprungna flockmedlemmar genom spår av luktämnen från hudkörtlar och träck i gräsmarkerna, och tackor i stora fårflockar lyckas effektivt identifiera sina lamm på lukten ifall de kommit från varandra.

När alla medlemmar granskats så infaller sig lugnet i flocken och de kan ställa om nosarna till att leta upp det godaste gräset och därmed fortsätta sitt gårdsjobb som fem selektiva men effektiva gräsklippare som går helt på fossilfritt bränsle. För att bli en helt positiv miljöresurs bör de dock beta på naturbeteshagar som inte lämpar sig för odling av mat till oss människor, vilket är en anledning till att vi kommer stängsla in skogsbetesmarker för dem framöver… där finns ännu mer spännande dofter och smaker för dem, samtidigt som de själva skapar ytterligare fler genom att öka på artrikedomen med sitt betande och gödslande.

Det svåraste till sist

Det är inte bara för att de olika grönsakerna på bilden är köldtåliga som de blivit kvar i trädgårdslandet utan lika mycket för att de är så pass okända för oss och att vi inte hunnit läsa på hur de bäst ska tas omhand.

Våra förfäder skulle säkert tröstlöst skakat på huvudet åt vår okunskap och utan tvekan prickat in både namn och behandling på fyra av dem medan de sannolikt lika uppgivet skulle skakat på huvudet åt sin egen okunskap inför de andra två… ifall de nu inte haft vägarna förbi Asien vill säga.

Annika ville vara snäll och avslöja namnen på grönsakerna så att ni bara behöver pussla ihop dem med rätt grönsak på bilden… men det tycker Julia och jag inte är någon sport och att det är att underskatta er, våra kära följare. Det är klart att ni fixar detta… några av dem iallafall.

På Adventsfikat (tre första söndagarna i december) anslås facit… mao gott om tid till förkovran men kanske först några sömnlösa nätters grubblerier – bra för att väcka de mest bortglömda vrårna av hjärnan och inte tappa stinget… man vill ju inte riskera att helt ”sova” bort hela den mörka och vita period vi snart går in i.
Lycka till!

Ranbos hängande trädgårdar… 

Kanske inte lika praktfulla som antikens greker föreställde sig Babylons hängande trädgårdar, men åtminstone nu levande och definitivt verkliga, till skillnad från de av sju mytomspunna underverk som ingen har lyckats påvisa några spår efter, förutom i några grekiska skrifter. Den senaste hypotesen är att de hängande trädgårdarna skulle funnits i Nya Babylon, dvs Babyloniernas besegrares huvudstad – Assyriernas Nineve, men inte heller det är fullt övertygande i arkeologiska kretsar.

Med det provisoriska svala lagringsrummet i en av Ranbostugorna har vi dock inga större ambitioner med avseende på praktfullhet utan har tagit fasta på just levandegörandet… kanske lite motsägelsefullt genom just… hängning.

Genom att binda fast kålens rötter i ställningen så att kålhuvudena hänger upp och ner så sägs de hålla sig fräscha längre. Allteftersom bladen bleknar och ramlar av städar vi bort dem. Det sägs att blomkålen på detta sätt kan lagras flera månader och vissa menar att de till och med smakar bättre efter denna hängningsprocess. Och den köldtåliga och på många andra vis tuffa savoykålen sägs kunna bevaras en bra bit i in på våren på detta sätt. Vi får snart se om sanningshalten i dessa påståenden är lättare att bevisa än grekernas.

Om man psv inte först skiljer huvudet från resten av kroppen, så menar ju även många yoga-inspirerade att även vi människor mår bra av att hänga med huvudet upp-och-ner…. kanske inte så länge att kroppsdelar börjar blekna och ramla av, men en liten stund kan nog ge ökad blodcirkulation och, varför inte, lite nya perspektiv. Men ännu bättre om man gör det på vissa utvalda makthavare, helst under en hel mandatperiod, så skulle det ändå resultera i att världen för oss andra… kanske lika motsägelsefullt som ovan… tedde sig mindre upp-och-ned. Att de skulle bli fräschare är väl tveksamt, men heller inte syftet i det fallet.