Koka ost på en spik

Vid en första anblick på ystningsanvisningar för olika mejeriprodukter så upplever man att det måste vara något fel… de är ju helt lika… nästan. Det är väldigt svårt att förstå varför till exempel den ena resulterar i en halloumi medan den andra ger en fetaost. Det är ju bara lite yoghurt tillsatt i den senare och ett par arbetsmoment färre, och ändå blir de så olika.
 
Den här dagen på Krype fäbod så hade vi gott om tid för osttillverkning och valde den något mer omfattande tillverkningen av halloumi. I en gryta där vassle återupphettats och ostmassan sänkts ned i, kunde vi efter en halvtimme fiska upp halloumi redo för saltning. Magi redan där! Strax därpå kunde vi med en hålslev sila upp småkorn av ricotta. Mystiskt. Vasslen fick sen fortsätta koka i några timmar tills den blivit fastare i formen och förvandlats till mese. Hur gick det till? Ifall man till denna mese i efterhand då tillsätter lite kallt vatten så har vi …simsalabim bredbart messmör att avnjuta.
 
Vi vill ju inte återuppväcka en mörk period av svensk 1600-talshistoria men, det är lätt att man en sådan här dag, när den ena osten efter den andra ”trollas” fram ur den rykande kitteln, verkligen börjar fundera på om… de som vi trodde att vi kände kanske har en helt annan utbildning än den vi fått höra om. Vad ska komma upp härnäst ur kitteln?