Utsikt över söderns väldiga majsfält…

Det är inte konstigt om associationerna går till den amerikanska södern snarare än Norrländska södern – Hälsingland. Redan när Columbus hämtade hem majsen ifrån Amerika odlades där uppåt 300 olika majssorter medan vi här hemma hade fullt upp med kornåkern. För de som bor i svenska ”södern” är det dock nuförtiden ganska vanligt att få se vajande majsfält (huvudsakligen till bränsle och foder) och även om det fortfarande är USA som är den största majsproducenten så odlas idag tusentals olika sorter runtom i de flesta delar av världen med gynnsamma klimat, och majs är näst efter ris och vete det i världen mest producerade sädesslaget…. Japp, det är ett sädesslag, liksom ris, eftersom det är en grässort vars frön används till mat.

Genom att välja en riktigt tidig majssort så kunde Ranbo’s söder i år stoltsera med en oändlig procentuell ökning av produktionen – något för USA’s rednecks att bita i!

Genom att också välja en så kallad supersöt majssort och äta den i direkt anslutning till skörden så slogs även smakrekordet med samma marginal. En supersöt majskolv innehåller 16% socker som börjar omvandlas till stärkelse i samma ”andetag” som den bryts från plantan och de majskolvar som vi tidigare handlat i affärerna har med råge överskridit de tolv timmar som man brukar säga är en gräns för när en majskolv påtagligt smakförändras.

Till sist kan vi också erkänna att graden av förvåning hos Ranbogänget också toppades – var det kanske självklart för er att majskolvarna växer ut från honblommor i bladvecken och att varje liten tråd som man ser längst upp på kolven utgör ”roten” till ett litet majskorn?