Skörd om två år

”Den som väntar på något gott… ”– Boka in våren 2020 redan nu! Då kan vi och ni besökare njuta fullt ut av nyskördad grön sparris här på Ranbogården – en av säsongens kanske läckraste primörer. Tills dess får vi ge oss till tåls och njuta endast av åsynen av de ormbo-liknande plantornas uppväxt. Redan i sommar förväntar vi oss dock en förvandling från den ”fula ankungen” till 1,5 meter ståtliga, gröna, vajande plymer med dekorativa röda bär. Då plantan är inne på sitt tredje år kommer vi sen äntligen, så snart skotten växt cirka 20 cm – och det kan gå fort, med upp till tio cm per dygn – obarmhärtigt men med varsam hand knipsa av och servera dem – ända fram till midsommar – då måste sparrisen få en chans att samla kraft och återhämta sig till efterföljande år. Och så kan det förhoppningsvis fortsätta, om allt går väl, ända fram till år 2060 – hurra för fleråriga grönsaker! Den vita sparrisen skiljer sig en hel del från den gröna och är på ingalunda vis förstadiet till den mjukskaliga gröna mjälla sparrisen. Den vita är en ”listigare” sort – med hårt skal som ”försvarssköld”, lite beskt innanmäte och som ska gömmas och skördas, under jord. Får den växa upp ovan jord, bidrar klorofyllet till en – förvisso vackert grönfärgad … men hårdskalig, något besk grön sparris– olik den mjälla mjukskaliga sparris som vi i Sverige vanligtvis förknippar med grönsparris. I medelhavsområdet är dock dessa grönfärgade vita hårdskaliga sparrisar omåttligt populära. Som nybörjare siktar vi in oss på dessa först till våren 2024. (observera snömängden för knappt två veckor sedan).