Favorit hos våra förfäder

För inte så väldigt länge sedan stod en tallrik med dessa små dekorativa plattrunda skapelser på var mans bord… nästan varje dag hos många, men idag är det få som sett och ännu mindre smakat på den. Den är en av de mest ursprungliga odlade växter man kan finna och har odlats i Europa i över 4000 år. Men när potatisen blev allt mer populär ”glömdes” den bort. Idag odlas den i princip endast av ett fåtal hobbyodlare. Några gissningar!?

Ok, här kommer en ledtråd till – egentligen alldeles för lätt… kan användas i lådor, gratänger, soppor, grytor, stekta i bitar, ugnsbakning, syrade, som rotmos och i gröten.

Ännu fler ledtrådar ?? OK… på finska kallas den kaskinauris. Den ”normala” storleken är 6-8 cm i diameter, utvecklingstiden är ca 50 dagar. Namnet har den fått för att den ofta var det första som odlades efter det att man röjt och bränt ny mark i skogen. Askan bidrar till att hålla många skadeinsekter borta, som annars ofta angriper kålväxter. Mycket närbesläktad med sitt vilda ursprung, åkerkålen – ett vanligt ogräs på många ställen. Den är syrligare i smaken än sin andra släkting Majrovan. Ett nystartat parti i kommunalvalet i Söderhamn har den som sin partisymbol – javisst – där satt den… eller ?!?