Broccolo heter den här fantastiska skapelsen

Men den säljs ofta under namnet Romanesco och kallas i folkmun också för korallkål. Enligt de flesta källor är det en hybrid mellan broccoli och blomkål, men behandlas som den senare.

I köksträdgården har den ”plötsligt” med full kraft utvecklats och tagit form – som en naturlig gulgrön approximativ fraktal innesluten i sitt enorma bladverk. Det är därmed helt klart kaos-teoretikernas favoritgrönsak – Va? varför då? Jo, vissa kaotiska system kan kretsa kring en punkt utan att aldrig gå till den, men heller aldrig lämna området omkring den men heller inte någonsin upprepa sig. En fraktal är ett sådant system. Typiskt för en fraktal är att den upprepar sitt grundmönster i allt mindre enheter i all oändlighet. Om man tittar lite närmare kan man se hur den vridna pagodlika kålgrönsaken till största delen är uppbyggd från samma grundläggande form, av små vridna pagoder som upprepas om och om igen i allt mindre skala – som små kopior av sig själv.

Det här kan vi hitta igen på många växter i naturen, t.ex. ormbunkar är tydliga exempel men även själva grenverket på många träd är ungefärliga fraktaler. Vissa forskare menar att just naturens egna självupprepande – fraktala – mönster stimulerar den mänskliga hjärnan så att nyfikenhet och vakenhet hålls på precis lagom nivå för att underlätta återhämtning och att detta skulle vara anledningen till att naturen är så bra på att bota stresstillstånd.

Nu behöver man inte vara varken kaosteoretiker eller utbränd för att uppskatta Broccolon. När man sett sig mätt på den så uppskattar de flesta även den vackra kålen för sin milda smakrikedom – som rå eller väldigt försiktigt tillagad.