Livets källa

I samband med förra sommarens hetta förflyttades tyngdpunkten på Ranbo och dammen hamnade i centrum. Plötsligt blev dammen med dess humusrika, kalla vatten en livsviktig källa och en ovärderlig oas för många djur, växter och oss människor.
Härnere samsas vi om vattnet tillsammans med lustiga insekter som vi aldrig tidigare sett, med snokar, grodor och många andra varelser. Det är väldigt tydligt hur dammen bidrar till den rika faunan och floran i gränszonen runtomkring.

Vi som bor här är väldigt tacksamma för alla de ekosystemtjänster som livet härnere bidrar till och som vi får ta del av, och vi uppskattar dessutom högt den pånyttfödelse som ett dopp i det 14-gradiga vattnet ofta innebär!

Häromdagen följde, för första gången, även fåren och Pompe med oss, mycket nyfiket, ner till dammen när vi skulle ta ett dopp. När vi klev ner ifrån bryggan så stannade de upp mitt i betandet och tittade förundrat på när vi hoppade i. Men det tyckte de tydligen såg alltför konstigt ut, för direkt efter, när de hämtat sig ifrån första chocken, så galopperade de allihop direkt upp till gården igen där allt var som vanligt. Nåja, de behöver nog bara vänja sig lite, snart ligger de också på rygg här i dammen och plaskar med benen. Vi återkommer med bild på det!