Bygdens saluhall – liten marknad med stor utvecklingspotential

Det är inte så ofta vi behöver lämna Mo då det mesta vi äter finns i trädgårdslandet eller hos goda grannar, men igår tog mjölken och smöret slut och eftersom mejeriet här på gården la ner för länge sedan (…och inte har återöppnat… ännu!?) så kunde vi inte hoppas på nya leveranser hit. Och ”måste” man ändå in till civilisationen så tar man ju med sig hela listan på, ofta mindre exalterande, saker som fått vänta. Nu hoppas vi dock att vi fått en ny och lite roligare rutin för dessa uppsamlingsrundor.

I tisdags anmälde vi oss nämligen till Bygdens saluhall och la upp några av våra grönsaker till försäljning på deras hemsida https://localfoodnodes.org/node/bygdens-saluhall-soderhamn. Och igår kväll prick klockan 17:00 kunde vi leverera squash och grönkål till glada konsumenter vid Köpmanstorg innan vi fortsatte med våra andra ärenden. Mycket smidigt och trevligt… (egentligen lite för trevligt, eftersom vi blev kvar en timme efter att vi lämnat våra varor).

Bygdens saluhall är alltså en bokningstjänst med ett gemensamt utlämningsställe för lokalodlade eller förädlade produkter. Producenterna anger på webbsidan hur mycket de kan sälja av olika varor och till vilket pris och kunderna går in och anger hur mycket de vill köpa. Till skillnad från en vanlig marknad så behöver producenterna alltså bara skörda och ta med så mycket som är beställt och därmed minimera risken för svinn. Konsumenten å sin sida behöver bara åka till ett enda ställe för att hitta alla möjliga sorters nyttiga och lokalproducerade varor ifrån små producenter. Det här startade i våras i Söderhamn och det tar ju tid innan folk upptäcker detta, men det var så gemytligt i sitt lilla format att åtminstone vi, så länge vi får beställningar, kommer att planera våra inköpsrundor till varannan torsdag framöver.