Visning tillsammans med experter

Sedan vi förra sommaren anlade köksträdgården och ängsblomsodlingen har vi ibland i samband med cafédagar visat runt och berättat lite om dessa pågående projekt. Och det kändes tämligen odramatiskt att därför kunna välkomna Bollnäs trädgårdssällskap när de för ett år sedan ringde och frågade om de kunde få komma på ett besök.

Vi tänkte inte så mycket mer på det, med förväntningen att det troligen handlade om ett tio-tal entusiaster. Det blev därför lite av en chock då vi kvällen innan fick höra att 60 personer hade anmält sig. Tanken på att så många engagerade odlingskunniga skulle gå runt och syna ens trädgårdskonster skulle väl kunna ge vilken luttrad trädgårdsmästare som helst lite kalla fötter – så ni kan kanske förstå hur tankarna gick för oss som, med enbart 3 års erfarenhet, knappt kan ”språket”… förutom logistikutmaningen att vi nu skulle engagera 6 gånger fler deltagare under kvällen.

Men, men det var ett synnerligen trevligt och lättsamt gäng som dök upp och genom att dela upp besökarna i tre grupper som fick alternera mellan stationerna; ”Ranbo historia, Ranbo trädgårdar och Ranbo fika” så öppnades möjligheterna upp, i de relativt små grupperna, för givande diskussioner där vi alla hade möjlighet att ge och ta och lära av varandra.

Tänker att det, i tider när omställningen till mer hållbara samhällen behöver gå fort så behöver vi alla, efter förmåga, öppna lite extra på våra ”grindar” och bidra med det man kan, även om man kanske pratar lite olika ”språk” initialt, för att förhoppningsvis ge ideér, inspirera och lyfta viktiga frågor. Och fika är en väldigt effektiv grindöppnare.