Soppan är framkörd

Under flera kvällsmiddagar har den ena skördesoppan efter den andra provats ut av en kritisk men rättvis smakpanel. Kraven är högt ställda; grönsakerna ska vara nyskördade, snabba att tillreda, räcka till många men tillredas av få och… framför allt ska det vara en god upplevelse för både öga och gom.

Den Nyzeeländska spenaten var en sådan grönsak som tämligen snabbt ”tog sig igenom nålsögat” men för att göra den till en lite mindre traditionell, och en lite mer spännande smakupplevelse fick den prova att dela utrymmet med allehanda andra grönsaker. På söndagens Skördegille får ni se och smaka på resultatet av Ranbogängets bedömningsinsatser när soppterrinen fyllts på i Kaffestugan.
Frågan om huruvida spenaten verkligen uppfyller kriteriet ”snabb råvara att tillreda” är berättigad. I provköket tog det några timmar att ta sig an kärrorna med spenat med ett slutresultat på endast 4,5 kg förvälld och mixad spenat… dvs en slutvikt per tidsenhet som kanske inte var speciellt imponerande – men smak- och näringsmässigt slår det å andra sidan det mesta.

På lördag är det dags att gå från pilotlina till ”verifieringsfas” då vi kör fram nya kärror med nyskördad spenat och tillbringar många fler timmar med plockande, sorterande, tvättande, kokande och fixande runt bordet. Men med gott sällskap, intressanta samtal och inspirerande radioprogram så är det ju faktiskt riktigt trevligt om sysslorna inte är så tidseffektiva!