Skördegillet – en fläkt från gångna sommarens skogar, ängar och vattendrag

Det är mer än resultat från trädgårdslandens något mer tuktade miljöer som besökare kommer få erfara under söndagens Skördegille. Bland annat får besökare träffa Kavita och Mikael från Tönnfors fiskodling som odlar och förädlar regnbågslax i grävda dammar försedda med vatten som strömmar igenom från Draggan, ån som kopplar gården till Näsfjärden. De varmröker, kallröker, gravar och säljer fryst regnbågslax.

Biodlare Sven-Olof Sundin finns också på plats för den som vill köpa honung producerad av nektar från hagar och ängar vid Ranbo med omnejd. Sven-Olof har drygt 30-talet bisamhällen och det han inte kan svara på när det gäller bin är antagligen inte värt att veta.

Ni får också, genom Annika Rudolfsson, möjlighet att ta del av förädlade mejerier från Krype fäbodvall, en levande fäbodvall långt inne i de djupa Hälsingeskogarna med både getter, fjällkor och höns. Ett ypperligt tillfälle att också få veta hur det är att under några sommarmånader leva på en fäbod som man gjorde för 100 år sedan.

Därtill kommer många fler förädlade produkter som exempelvis marmelader, senap och sylter gjorda på råvaror från både skogens och köksträdgårdarnas skafferier dukas upp för försäljning av bland annat Margareta Nilsson från Maggans delikatesser i Kilafors och kursdeltagare på Småbruk 2.