Planetärt fikabröd

Den här säsongen ser vi fram emot att låta sädesslagen havre, råg, vete och korn få kliva fram i strålkastarljuset och spela tydligare huvudroller i utbudet. Dels genom att de rent fysiskt får ta mer plats som huvudingredienser i bakverken och dels genom att de gör det i fräschare och mer kompletta kostymer. Genom att låta dem agera när de är som fräschast och utan att sortera bort några kvaliteter, det vill säga genom att blanda ned dem i form av nymalet, osiktat fullkornsmjöl så är vi övertygade om att de kommer att rejält höja karaktären på pjäserna. Med detta vill vi alltså erbjuda ett utbud med karaktärsfulla och fantastiska obeskurna smakupplevelser som vi kan lova att ni sällan kommit i närheten av men som våra förfäder igenkännande skulle glatt sig mäkta åt.

Att ett utbud som bakas med nymalt fullkorn dessutom har kvar ett gediget näringsinnehåll av mineraler och vitaminer samt fibrer får vi på köpet. För att upplevelsen av mjölet verkligen ska komma till sin fulla rätt så ser vi också till att skära ner på, och låta sockret och smöret endast få mindre biroller. Och, som en bagares äkta hat trick, har vi därmed lyckats nå ett sortiment som uppfyller de tre målen smakrikare, nyttigare och med mer hållbara råvaror.

Den planetära dieten, en diet som genom en uppmärksammad metastudie i Nature 2019 tagits fram utifrån hälsosynpunkt, men som också visat sig vara en för planeten hållbar diet, kan med givna lokala variationer rättvist föda 11 miljarder människor 2050. Enligt den så bör genomsnittet, för en person med ett dagsbehov på 2500 kcal, bestå av bland annat 232 g fullkorn, 31 g socker och 250 g 4% mjölk per dag. En besökare som väljer att lägga hela dagens mejerikvot, som i fikautbudet är den begränsande faktorn, på Ranbofika kan egentligen bara avnjuta 2-3 småkakor vid ett besök. Men eftersom vi bara har öppet en dag i veckan så kan ni utan dåligt samvete ta både en Ranbofläta och 10 stycken småkakor… förutsatt att ni är betydligt mer asketiska i veckorna.

På frågan om hur många olika sorters kakor som ett hållbart gårdscafé bör hålla sig med så dammade vi av den gamla tumregeln ”sju sorters kakor” – där värdinnan anses snål om det är färre än sju sorter och högfärdig om hon bakat fler. Denna norm från slutet av 1800-talet håller således ganska bra även idag, förutsatt att man låter fest vara fest och att ”lyx i vardagen” i högre grad består av annat som vår kropp för övrigt njuter och mår bra av.

Så i sommar ser vi fram emot ett grundutbud med spännande planetära små smakbomber som när bärsäsongen är igång kompletteras med paj.

På egen stenkvarn maler vi fullkornsmjöl från svedjeråg, naketkorn och anina vete, som kommer från Skale skafferi i Söderala.

Havreflingorna och dinkelmjölet kommer från Saltå kvarn, och skrädmjölet, dvs rostat stenmalet fullkornsmjöl av vedugnsrostad havre, kommer från Stöpafors kvarn. För glutenintoleranta finns havrekakor bakade på glutenfria eko havregryn.