B&B – test för framtiden

När Magnus Natander, komminister och ansvarig för den gångna helgens symposium i Söderala kyrka, undrade om vi kunde husera deltagare, med middag för 17 personer och övernattning för de 5 gregorianska kyrkosångarna så kunde vi ju dels inte tacka nej till ett så trevligt sällskap och lovvärt evenemang och dels tyckte vi att det var ett perfekt tillfälle att testa vår idé kring framtida möjligheter till Bed & Breakfast i stugorna under tider som vi inte har andra evenemang där… vilka tider och under vilka former återstår fortfarande att se, men detta var ett nyttigt första försök.

Tre gamla kökssoffor som stått och dammat igen på logen och ladugårdsbotten skrapades och borstades av samt kompletterades med plank och byggdes om så att de kan fungera som vanliga soffor under cafédagar, men sedan snabbt förvandlas till rustika dubbelsängar om det behovet blir aktuellt. Tre rum ställdes i ordning och Candy och Quill godkände direkt när vi placerade ut sköna ren- eller fårfällar framför sängarna. Känner ni igen rummen?

Utomhus var det flera minusgrader under lördagsnatten… hur elda för att få lagom temperaturer i de olika delarna i den gamla 1700-tals stugan? Plåtkaminen ger snabbt värme i det lilla rummet men lagrar inget efter den slocknat, rörspisen tar tid att värma upp men strålar sedan hela natten… men det är ett stort rum med många fönster. Den relativt stora övervåningen, som dessutom har direkt förbindelse med den kalla entréhallen, får bara direktvärme ifrån skorstenarna som går igenom rummet plus indirekt från stigande värme i bjälklagen. Efter ett halvt dygns förberedande eldande i spisarna med mätningar i rummen beslöt vi att stödja med en elradiator i stora rummet nere och två på övervåningen samt att lilla rummet hade öppet till köket med sitt elelement. Det blev helt rätt – alla sov gott… men samtidigt helt fel med avseende på våra antaganden. Övervåningen blev hur skön som helst i över ett dygn även efter att radiatorerna slagits ifrån medan morgonluften på bottenvåningen var ”frisk”.

För säkerhets skull fick dock gästerna både middagen och frukosten inne i stora huset där brasan sprakade skönt i salongen. Rummen är nu återställda inför kommande helgens släktkalas och senare adventsfika… och vi är dubbelt stärkta av erfarenheten och kommer snart plocka fram ytterligare några gamla kökssoffor ur ladan (vi har hittat nio stycken… hittills) som kan tjäna samma syften då de placeras i stugan Mamsells.