Helgens cafédagar går i blommornas tecken

En vacker syn, en njutbar doftupplevelse … och en kulinarisk smakupplevelse – fler blommor än man kanske tror erbjuder alla dessa tre magnifika sinnesupplevelser. Historiskt har man använt blommor inte bara som medicinalväxt utan också i köket men där framförallt till dekoration. På senare tid har det dock blivit populärt att bredda användningsområdet och blommorna har börjat användas som krydda och smaksättare i många varierande matlagningssammanhang; exempelvis som krydda i sallader, i eller på bakverk, i teer och andra drycker, i oljor, smör och friterade rätter. På vissa växter går det att äta både blomman, bladen och fröna medan man på andra blommor endast bör hålla sig till kronbladen. En tumregel är att ju mer blomman doftar – desto mer kan man räkna med att den smakar. Det finns förstås blommor som inte smakar gott och vissa som man absolut inte ska äta – eftersom de är giftiga för oss. Helgens cafédagar går i blommornas tecken och det är inte bara vaserna som kommer fyllas med nyplockade blommor utan ätliga blommor kommer även förhöja upplevelsen av de hembakade tårtorna och drickan … och javisst – vi håller oss bara till de säkra ”korten”. Under helgens cafédagar är förutom Kaffestugan också Linboden med lokala hantverksprodukter öppen samt stugan Mamsells, med guidade turer genom den skärmutställning som finns där och som beskriver utvecklingen kring linets hantering i trakten kl 13, 14 och 15. Kl 15 visar vi även runt i köksträdgården och ängsblomsodlingen. Varmt välkomna till en ny trevlig caféhelg på Ranbo! Öppet lördagar och söndagar i juli månad kl 12-16.