Förminskningspiller eller…

”Älskling, jag krympte barnen!” – Sci-fi film från 1989 har blivit verklighet… eller så tror man kanske att Julia har kommit till en förort till Brobdingnag, jättarnas land i Gullivers resor när hon i själva verket bara är nere i trädgårdslandet för att skörda några av de absurt stora grönsakerna.

Det är inte ovanligt nu att broccolin och många andra grönsaker både är ”huvudet längre” och har ”huvudet större” än Julia. Nyfikenheten kring hur pass stora grönsakerna egentligen kan bli, kombineras med viss rädsla för att de ska bli träiga i smak och/eller konsistens. Än så länge har de sistnämnda dock inte varit något som helst problem… eller så har vi blivit väldigt härdade växtätare.

Kan den groteska tillväxten förklaras enbart av sommarens myckna sol tillsammans med god tillgång till dammvatten och dränering eller är det läge att bjuda hit bioteknikforskare för att analysera om vi omedvetet lyckats skapa en ovanligt speciell mikroorganismflora eller andra jordegenskaper på odlingsplätten? Vore ju intressant om det visar sig att rätt mix av mikroorganismer och näringsämnen skulle kunna konkurrera med GMO-metoder för ökade skördar. I så fall – håll med om att det då verkar vara en lovande nyckel till möjligheten att bli självförsörjande på en väldigt liten odlingsyta. Bara broccolihuvudet på bilden räcker ju till att försörja en hel familj i flera dagar!

Vill ni vara med och fascineras närmare över grönsakernas underbara värld så är Skördegillet på Ranbogården den 16 september (kl 12-16) ett gyllene tillfälle. Fiket kommer hålla öppet. Många lokala mathantverkare kommer också vara på plats och erbjuda fantastiska möjligheter att köpa närproducerade ostar, Ranbohonung, marmelader, senap, saft m.m.! Skördegillet arrangeras av oss, Ranbogänget, tillsammans med kursledare och deltagare på CFL:s kurs i småbruk II. Dagen bjuder även på föredrag, utställningar och mycket annat… nyfiken, läs gärna mer på http://www.ranbogarden.se/kalender/ eller https://www.facebook.com/events/1954389081525912/ . Toppen om ni hjälper till och delar till andra som kan vara intresserade!