Skatteverket inkasserar – skattningsvis 40 kg honung! 

Invånarna i det lilla samhället vid Ranbo tog det på det hela taget ganska lugnt när skatteverkets representanter Julia och Sven-Olof kom förbi och genomförde årets första skatteindrivning. Det var bara i en av bosättningarna som tjänstemännen kände sig lite hotade och tog på sig skyddsdräkter.

På sätt och vis kan man ju förstå arbetarna där när tjänstemännen berättade att man hade kommit fram till att en skattesats på 100% var en rimlig nivå för deras arbetsinsats – erkänn att de flesta av er skulle känna en viss besvikelse först, och kanske rent av fundera på åtminstone ett milt motstånd för att försvara era, med hårt slit förvärvade egendomar. Det var ju resultatet av många veckors hårt arbete i hettan som bara försvann i ett nafs. ”Hade vi vetat om att skattesatsen var så högt satt så kunde vi ju hellre tillbringat dagarna på stranden och druckit saft och käkat bullar från badgästerna istället för att släpa hem och fylla på våra vinterförråd”, hävdade de. Nåja… när tjänstemännen lovade att det skulle komma en skatteåterbäring senare i höst i form av sockervatten ” som var liiika gott och nyttigt” accepterade arbetarna till sist detta, trots att de tyckte det var lite konstigt att inte tjänstemännen lika gärna tog det själva då istället för att ”länsa deras skafferi”.

Nu är ju Krainerbina kända för sitt goda humör så det slutade med att alla var nöjda och tjänstemännen godtog ursäkten för den tidigare lite hätska stämningen, och inflikade att det säkert var åskan, som låg i luften, som hade gjort alla lite spända och irriterade. Tjänstemännen slappnade av berättade ärligt hur innerligt tacksamma alla skulle komma att vara för deras arbete och hur mycket man kommer att njuta av deras utsökta produkt. Då brummade alla bina förnöjsamt och meddelade att de uppskattade att få hjälpa till och gärna fortsatte med ett trevligt samarbete. Med en vacker gest, och som tecken på ett förnyat ömsesidigt förtroende lyfte tjänstemännen på hattarna för bina (och kanske för att det blev lite för varmt) och hälsade på återseende… och lovade att komma tillbaka när bina fyllt förråden igen.

Nu ser vi, förstahandskonsumenter, fram emot att få vara med när skatten ska slungas nästa vecka… för att sen fyllas på i små genomskinliga skattkistor samt klistra på etiketter som hedrar de flitiga invånarna i samhället vid Ranbo. ”Ranbohonung” ska det bli.