Ranbos fårfrisering – en helhetsupplevelse

Medan Julia sitter bakom spiltväggen och bjuder fåren, som tittar in genom luckorna, på lite havre, småprat och taktil ansiktsmassage så ser Richard, med fårklippningsmaskinen, till att ”massera” dem på ryggen osv. Ett ovanligt moment, för andra i branschen, är att fånga den viftande ”glada” fårsvansen för att inte råka klippa i den. Likaså att fåren gång på gång köar upp sig vid båset i hopp om att bli ”näste man till rakning” – även de som redan fått sin nya vårfrisyr. Fördelarna med Ranbos fårsalong är många men någon vidare affärsidé är det väl inte – en klippning här tar fortfarande närmare 40 minuter med maskinpaus (Erfarenhet = 4 klippningar) – Det är faktiskt 2 minuter snabbare än Australiske mästaren Ian Elkins behövde för att klippa merinofåret Chris. Nu kanske man bör tillägga att Chris hade rymt och hållit sig undan från klippning i flera år och fick befrias ifrån 40,5 kg ull för att likna ett får igen. Så det kanske är mer rättvist att jämföra vår tid med Nya Zeeländske Rowland Smiths rekord på 45 sekunder… och det var då snittiden på 644 får under ett 8-timmarspass!! Rowlands får viftar förvisso inte på svansen under klippningen men de hinner ju å andra sidan knappt blinka innan det är över så djurrättsorganisationen PETA borde inte kunna invända på varken hans eller vår fårhantering. Det enda plågeriet som de skulle kunna hitta hos oss står fåren i så fall själva för – Varje klippsession avslutas nämligen med att det nyklippta fåret utmanas på stång-match för att undersöka huruvida tidigare rang och styrka bara ”satt i håret” och om flockens rangordning därmed behöver justeras. Här ser vi hur Richard agerar diplomat och försöker distrahera fåret Andra som absolut vill ha ett ”snack” med nyfriserade Fia–Lisa.