Ranbos fröbuffé

De senaste årens råd om att äta frön har resulterat i att man inte längre behöver leta runt efter en hälsokostaffär utan oftast räcker ett besök i närmaste mataffär för att hitta de hälsosamma små fröna från exempelvis pumpor, solrosor, lin och sesam – ofta omnämnda som superfood. I samma takt har antalet mat- och bakrecept med dessa till synes oansenliga små hälsobomber vuxit fram.

Och visst har Livsmedelsverkets rekommendationer om att öka frökonsumtionen och därmed minska risken för kroniska sjukdomar även hittat sin väg till Ranbo, även om vi lät fåglarna få första tjing på solrosfröna ute i landet.

Bilden med matsalsbordet och den minst sagt överdådiga fröbuffén skulle dock ge Livsmedelsverket kalla fötter. Förutom att deras rekommendationer handlar om ett par matskedar frön per dag så är fröna på detta bord minst sagt ”okänt territorium” som människoföda. Vi har ännu inte hittat några hälsostudier eller recept på frön vare sig från åkervädd, rödklint eller någon annan av de odlade ängsblommorna.

Men lugn… inga varningar behöver utfärdas och ni riskerar inte att få dessa i bakverken till adventsfikat på Ranbogården i december… om inte nya intressanta fakta dyker upp förstås. Det uppdukade buffébordet ska snarare ses ett tillfälligt ”torkbord” innan rensning av fröerna från kronblad odyl. Cirka en matsked av respektive frösort kommer sen lagras till vårens planteringsinsatser på gården medan övriga kommer skickas till Pratensis – ängsblomsföretaget som är nästa länk i ambitionen att öka ängsmarksytorna i Sverige… och naturens egna ”fröbufféer” för de som har mage att sätta i sig dessa fröer.